kawan² ku... jom follow!!! i folloooooooooooooooowwww!!

SAYANG KAMOO

iklan...

About This Blog

kepada pengintip² @ stalker² yang nak melawat blog aku stakat nak carik bahan GADUH, & BAHAN UMPATAN KORANG ADALAH DILARANG MEMBACA BLOG AKU!!!
AKU TAKKAN HALALKAN SETIAP PERKATAAN YANG KORANG AMEK & SAMPAIKAN KAT ORANG LAIN YANG ADA KAT DALAM BLOG AKU NI..
PESANAN INI ADALAH UNTUK ORANG YANG BERNIAT JAHAT TERHADAP AKU, MAHUPUN AHLI KELUARGANYA, KAWAN²NYA & BOS NYA.. TIDAK KETINGGALAN JUGA ORANG KAMPUNGNYA..

Wednesday, June 16, 2010

total perbelanjaan ke langkawi..

benda ni agak lapuk utk diceritakan.. tp, oleh kerana request dari sorang reader blog ita (ampun ye, ita da lupe sape...), ita listkan perbelanjaan selama 4 hari 3 malam ita kat sane... (itu pon malam & hari terakhir makan & penginapan kitorang free!!!)
  • Hotel - RM110 utk 2malam (oleh kerana kitorang menginap kat Rumah Rehat Kerajaan, murah sket... kat Langkawi normal rate utk chalet & motel area pantai chenang bermula RM80.. kalo bukan musim cuti skala RM50 boleh dapat.. tp, bilik budget la)
  • tiket flight - RM245 utk 3orang dan 1infant (kitorang book time air asia buat free seat october last year... kalo price biasa ita tak sure.. ita survey tiket bas dari Shah Alam ke Kuala Perlis naik Sani Express harganyer RM49.90 sehala....)
  • teksi Shah Alam ke LCCT & LCCT ke Shah Alam- RM140 (lagi best kalo ade orang bermurah hati nak anta sampai airport.... ehehehhe...)
  • Makan + minum - RM60 (ita suggestkan, kalo nak makan, jgn makan kat pantai chenang... sebabnye mahal & tak brape sedap... tak penah plak ita nengok penduduk langkawi makan kat pantai chenang... pegi kat area padang matsirat @ kuah... sebabnyer kat kedua² tempat ni byk kedai makan & restoran... pilih tempat makan yang ramai orang singgah...)
  • sewa Keta - RM200 (kitorang dapat yang murah... kete wira.. lagipon bukan time cuti skola... kalo cuti skola, harga wira leh cecah RM100 sehari.... so, korang kene book la awal² kalo nak gi time cuti skola...)
  • minyak keta - RM50... (tu pon ada balance... Langkawi ni takde la besar sangat... kalo korang sewa kete, minyak sangat la jimat.. tp, ikut cc kete jugak la kan... lagik besar cc, lagi byk la minyaknyer...)
  • island hopping - RM95 utk 2dewasa & 1kanak².. iyyad free tau.. (kitorang deal ngan org yg sewa kete tu...)
  • cabel car - RM35 (ekceli, ita tak tau brape rate sebenarnyer... ita just tunjuk IC & MyKid kat kaunter tu, die terus cakap harga total.. ita terlupa la plak nak tanyer berapa... tp, kalo tak tunjuk IC @ MyKid, kene RM30sorang....)
  • belanja coklat² - RM50 (kitorang tak borong sangat coklat²... tp, sesape yang kipas susah matidie hard fan kepada coklat, elok la sediakan RM300 utk coklat aje... silap² ari bulan, boleh sampai RM500....)
  • minyak gamat - RM50 (produk berasaskan gamat da terlampau banyak skang nie... bukan stakat minyak gamat botol biasa je, da ade balm, pencuci muka, krim muka, kapsul pelangsing badan da abis time ita nak beli.. ehehhehhe..., bedak sejuk & macam² lagik la...)
  • cenderahati² - RM150.. (ita suggestkan, kalo korang nak shopping kain batik @ t-shirt @ keychain @ FM, elok la beli dekat area Beras Terbakar... sebab kat situ byk gerai... so, diorang berlumba² nak kasik murah kat korang... tp, jgn tertipu tau... ade peniaga yang saje je up harga... korang kene pandai tawar.... kalo boleh korang kene letak harga below expectation... biar nampak cam tak masuk akal... but the end, korang akan dapat harga sebenar barang tu... bukan harga yang mula² peniaga tu letak...)
  • perbelanjaan luar jangka - RM300 (korang jugak kene sediakan perbelanjaan luar jangka... sebabnyer memasing ade nafsu sendiri kan... mane le tau, tetiba plaknak something... kalo tak ada extra money, tak ke parah....
  • so, total over all ialah RM1485... huhuhuhuhu... quite expensive kan kalo nak bercuti ke langkawi ni???
tapi, normally orang yg nak bercuti ke langkawi ni, kene la plan awal²... leh la budget lebih sket... tak gitu???

19 si cute memberi komen:

[-suziey-] said...

isk xpueh ati nape expenses utk tolat rm50 jek..kt dulu g langkawi..shopping tolat je dekat RM400:D

Dilla Ady said...

tul la ita...sket nye 50 hinggit jek tuk coklat...uisshhhh..kau dilla tak cukup tuh..

em...mahal gak ek nk bercuti kt sane tu...kena start savings awal2 nih..

Shana Rosli said...

cable car tu regenya 15/person.. klu x tunjuk mycard, diorang charge 30 hengget mcm ita ckp tu la.. tu harga utk pelancong..

ta, aku rasa lebih baik shopping kat makam mahsuri (dkt tpt parking).. situ lg murah la ta.. beras terbakar dh mahal sikit regenya...

buleh tahan gak ek cost gi sana.. manyak guna duit..

* mEsSy * said...

messy rito rm1000 ja untuk 3orng.. sbb transport nak g kuala kedah mak anta.. hee.. jimat2..

=P

yunz_02 said...

pherghh byknya expenses ko.. ye la aku pn rasa unexpected things to lbh byk dr yg plan nk bli hehe..

anyway, aku dpt pckge utk langkawi masa matta fair with 298 only, inclusive resorts, island hoping snorkeling and transport kt sana avanza. so now kne budget utk others yg unexpected tu.. but good info la utk aku ni nk pegi plak expecially on cable car.. :D

ita cutevirus said...

suziey,
aiyark!!! lu "kipas susah mati" ngan itu tolat... itu pasat la lu sopping tolat dekat RM400 maaaa... ahahahahha.....

ita cutevirus said...

dilla,
memang sikit... sebab kitorang sekeluarga tak brape makan sangat coklat nieh...

ita cutevirus said...

ana,
aku tak gi la makam mahsuri ana... tak tau la plak kat sane ade gerai² gaks..

ita cutevirus said...

messy,
itu belanja naik feri dari kuala kedah... yg akak plak dari shah alam...

ita cutevirus said...

yun,
ko nyer 298 tu utk per pax ke utk whole package(2dew & 1knk²)???
lgpon aku siap kire rege flight & teksi dari shah alam...siap makan, minum, round langkawi, minyak kete, shopping & total expenses..
kalo nak kire hotel, sewa kete & island hopping total baru RM405 beb... tu utk 4 orang trus.. 2dew & 2knk²...
tp, kalo matta fair memang teramat la murah.. toksah cite la... nak pegi pon berebut²...

momguess said...

kalau nama percutian mmg kena spnd duit banyak kan
xkira dekat or jauh
hehehhe

kak ina mail said...

sikit -sikit, tak sangka boleh menjangkau sampai kat RM1500 ye.planning lebih awal boleh simpan duit ye.

yunz_02 said...

anyway, ko ingat x nk turun kole perlis kne ikut mana?

kalau ikut kole kedah turun lps hentian shahab perdana alor setar kn. kalau kole perlis?

mama_umar_maryam said...

wahh gud ita buat bajet camni, blh agak2..tp bab coklat tu zety = suziey la..mau abis beratus2 tuh..huhu

ita cutevirus said...

kak ina,
betul tu kak ina... cam kak ina la kan.. ahahahhahaah...

ita cutevirus said...

kak ina mail,
betul tu kak... tu, ita tak brape nak shopping... gamaknyer kalo yg suke shopping 2k pon tak cukup...

ita cutevirus said...

yun,
kalo nak naik feri kat kole kedah, ko kene turun bas kat alor star (sahab perdana).. pastu amek teksi ke jeti kole kedah...
tapi, kalo ko nak naik feri dari kole perlis, ko turun kat kole perlis la... sebelum bas tu jalan, cakap ngan driver tu ko nak turun kole perlis... dekat je stesen bas kole perlis ngan jeti... jalan kaki tak sampai 5 minit.. tp, kalo ko da terlajak sampai kangar, alamatnyer ko kene amek teksi la jugak utk sampai ke kole perlis...

ita cutevirus said...

zety,
huhuhuuhuh... tau dah... sape² yg suke soklat, sure borong byk punyer... seb baik ita ni jenis tak brape suke coklat...

mamalieyna said...

bagus gak ita wat kira2 ni..leh la org2 yg tak bape pandai n tak bape biasa g bercuti berfamili ni..mencongak2 perbelanjaan..hehe..mmg kena plan percutian, baru best kan..^_^

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

SAYANG KAMOO