kawan² ku... jom follow!!! i folloooooooooooooooowwww!!

SAYANG KAMOO

iklan...

About This Blog

kepada pengintip² @ stalker² yang nak melawat blog aku stakat nak carik bahan GADUH, & BAHAN UMPATAN KORANG ADALAH DILARANG MEMBACA BLOG AKU!!!
AKU TAKKAN HALALKAN SETIAP PERKATAAN YANG KORANG AMEK & SAMPAIKAN KAT ORANG LAIN YANG ADA KAT DALAM BLOG AKU NI..
PESANAN INI ADALAH UNTUK ORANG YANG BERNIAT JAHAT TERHADAP AKU, MAHUPUN AHLI KELUARGANYA, KAWAN²NYA & BOS NYA.. TIDAK KETINGGALAN JUGA ORANG KAMPUNGNYA..

Wednesday, March 17, 2010

06 bila anak kita dah mula pandai bercakap....

ita nak cite sket satu kisah yang jadik di rumah awal bulan ari tu...

kejadian ni berlaku pada waktu malam.. lebih kurang lepas maghrib macam tu la.. encik hubby takde sebab opis die ade wat malam anugerah pekerja cemerlang.. so, ita tinggal bertiga bersama² izzah dan iyyad...

ita pon tak ingat sangat flow peristiwanya... tp, time tu ita memang marah sangat dengan izzah sebab die cakap..

kite tanak kawan ngan mak.. kite kawan dengan ayah & iyyad je..
nanti kite nak pegi jalan², mak tinggal kat umah.. mak jahat...

tersentap ita bile die cakap mcm tu... penat² aku mengandungkan kau, bersalinkan kau, suka hati kau je nak cakap aku jahat ek.. sebelum ni die memang ada cakap tanak kawan dengan ita... tp kali ni die boleh tambah pulak ayat mak jahat...

ita ape lagik... terus letak iyyd atas kerusi (time tu ita pangku iyyad) masuk bilik & grab tudung yang tersangkut & pakai.. ita pura² berjalan menghala pintu utama rumah... konon² nak larik dari umah la... padahal time tu pakai baju kaftan yg da koyak rabak.. tak semenggah betul...

tak semena² izzah peluk kaki ita..

mak!! mak nak pegi mane?? (sambil menangis)

ita diam je... endah tak endah dengan pertanyaan die... ita tepis tangan die.. konon² tak kasi die peluk ita...

mak!! jgn tinggal kite mak... mak!! jangan pegi mak!!!

ita masih mendiamkan diri.. sambil menepis² tangannnya... die berlari arah pintu rumah sambil mendepangkan tangan... seolah² ingin menghalang ita dari keluar dari rumah... ita tolak die (tolak lembut² la...) die melutut & memaut kaki ita sambil menangis (ekceli melalak)..

mak!! jgn tinggal kite mak!!! mak jgn tinggal kite mak!!!

biarla mak nak pegi.. kakak kan tanak kawan mak.. mak kan jahat...
kakak kawan la dengan ayah & iyyad... dah!! tepi...
mak nak pegi... kakak & iyyad tunggu kat umah je sampai ayah balik..

tak!!! tak!!! mak tak jahat!! mak baik!!! mak baik!!! kite mintak maap mak!!
kite mintak maap!! kite tak cakap mak jahat lagik!! kite sayang mak!!
kite sayang mak!! (die masih lagi melutut & pegang kaki ita)

ita masih cuba seolah² nak lari dari rumah..

dah!! takde!! takde... kakak kan tak suke mak.. biarla mak pegi..
kakak kan tanak bawak mak pegi jalan²... biarla mak pegi jalan sorang²...

time ni ita perasan yang mata iyyad da bergenang air mata.. mungkin die faham yang mak & kakaknyer sedang bergaduh.. die hanya baring dan memerhati... seolah² dia memahami apa yang berlaku... ini adalah n3 rahsia ita

yelah!!! yelah!!! nanti kite bawak mak skali.. mak tak tinggal... mak baik.. mak baik... kite sayang mak... jgn tinggalkan kite mak... mintak maap mak..
kite mintak maap mak... kite sayang mak tau...

time ni tangisan dia da sikit reda sebab ita da kurang menolak pelukan dia.. ita biarkan aje... die lepaskan pelukan kaki ita... ita masuk dalam bilik dan buka tudung... dia ikut (takut ita lari lagi)...

lepas je ita letak tudung, ita duduk atas kerusi.. iyyad terus terpa ita & peluk... izzah pun same.. kuat betul pelukan iyyad & izzah... ita raser pelukan diorang tu pelukan kasih sayang... lame jugak kitorang berpeluk... terasa sejuk pulak hati ni...

kemudian, izzah menghulurkan tangan... ita menyambut salamnya.. die mencium tangan ita..

mak, kite mintak maaf... kite tak buat lagi..

ita senyum dan menggangguk...

mak maafkan.. lain kali kakak jangan buat lagi tau...

sambil mencium kedua² belah pipinya @ & dahinya... lepas tu, iyyad pon hulur tangan jugak..

emmmaaa... emmmmma....

ita senyum... ita sambut tangan iyyad.. iyyad salam & cium tangan ita...

iyyad pun jgan noti² tau... kalo iyyad noti, mak larik nanti...

iyyad hanya tersengih dgn menampakkan 5 batang giginya itu...

sesungguhnya itu adalah momen yang menyentuh hati ita... terasa sayu sangat... sayu sebab dua perkara...
  1. anak kite cakap kite jahat (sape tak sayu... kite penat² mengandungkan & melahirkan die dengan separuh nyawa, boleh pulak kate kite jahat)
  2. anak kite memeluk kite dengan rasa sayang...

korang penah tak raser cam tu...






32 si cute memberi komen:

[-suziey-] said...

uamngaih..dh mcm drama melayu dh ni..ish best nye...msti sayu je kan..terharu..ank kita pandai n paham perasaan ita ..xkasi ita g..waaa bangga byk ler kan...

p/s: xsemenggah btl paaki baju kaftan koyak rabak..hahahaa

ita cutevirus said...

suziey,

tu la pasalnyer.. bile diingat² balik memang sebijik cam drama melayu...

ala, bukannyer ade orang pon kat umah tu... kite² je.. huhuhuh.. lagipon skang cuaca panas.. pakai kaftan koyak best!! banyak angin boleh masuk dari banyak tempat.. huhuhuh... masyuuuukk...

Asz said...

hahahaa ... sorilah ita .. sya gelak dulu, sya penah gak ada insiden yg sama camni ngan adam, abg ammar, mmg penah rasa camne hati rasa terguris ... sedih sgt ... rasa dunia nih berputar ... apa2 pon anak2 nih sayang kita sbnrnyer, tp biasalah bdk2 mmg camtu kot ... kengkadang tu notti nk kita dgr ckp dia je ...

Cik Anie said...

sedihh plak... kita pun ader gak penah jadi gini..dgn cik sue dia bukan main lagi manja..dengan kita..huhhh...nak peluk pun susah.tapi bila kita kata tak nak kawan dia..pandai plak dia menangis...hehe..

Ena said...

ita,
ena pun penah cenggitu..buat2 nak kuar cam ita..kesimpulannyer same ngan si izzah buat ngan si anis buat.. wahahhaha..
bukan setakat sedih je lg time tu,.. siap nanges2 lagikk.. wakakakakak..

ita cutevirus said...

asz,

kekadang diorang tu nakkan perhatian.. sebab tu la diorang buat perangai..

ita cutevirus said...

acik anie,

biaser la acik anie... budak² ni memang kekadang jual mahal.... saje je.. kite plak suke mengusik..

ita cutevirus said...

ena,
aduyai... emo la pulak ummi nie.. huhuhuhu...

~Siti Hajar~ said...

uhuk...cedih la plk kite baca..hikhikhik...cam drama la, nti anak hjr bt salah, hjr nak try bt gitu la...apa la anak2 nak buat...jeng jeng jeng..sama cam izzah & iyyad tak?..

Sidratul Muntaha said...

jahat arr ita
petang2 bikin mak buyung ni nanes taw!
adei..iyyad tu mgm baik.
kecik2 dah paham..
huhuhuhu!!
sadis tol mak diaorg ni.

ita cutevirus said...

hajar,

huhuhu... nak testing kat anak² hajar ke??? kite tunggu.. kang kalo da test, jgn lupe kasi tau resultnyer yer... jeng jeng jeng...

ita cutevirus said...

ayu,

alamak ai.. ayu nanes ke??? bukan niat ita taw... huhuuhuh...

iyyad memang seorang budak yang baik...

mak die je yang sewel.. ahahahahah...

Uda said...

sayu pulak hati ni.. bila baca kisah dua beranak ni.. tapi kan .. anak2 bila dah pandai cakap.. bila kita marah jer cikit.. terus jer dia balas.. mama ni jahat laa.. sebenarnya diorag ni tak tahu apa itu jahat.. main cakap jer.. tapi kan.. wlu mcmmana pun hati ibu mesti terasa.. huhuhuk.. byk tapi la pulok..

Nana said...

hehe ita mcm cite batu belah batu bertangkup plak kan..baca kisah ni

tp betol la kita pun selalu marah damia klw dia buat hal tau lepas tu dia tau dia salah & dia datang cium pipi kita konon2 nak pujuk la...last2 kita plak nanges (sebab kasar2 ngan dia sebelum tu ) tp tu la...time kita penat2 dia buat hal mmg tension dah la sorang2 nk jaga dia kdg2 tu naik2 suara tp lepas tu mmg menyesal je rasa

lily azliyana @ mama zara said...

huu..touching sungguh sesi merajuk mak ngan anak2 nih..=p. tp sekurang2nye ita tau yg diorang mmg sayangkan ita n memahami hati ita as ibu..lom lagi ade experience mcm nih..hehe

yuyunz said...

ta.. drama giler si izzah. kekek² aku bace. weh kekdg aku buat gak kt anak aku. haha tp x lut.. bila aku purak² nanges bru die rase bersalah. plak dh.. haih budak² kn ta..tgk keletah die jek la..

anyway, the awards goes to izzah la.. bley masok tom tom bak ni. ngeh ngeh ngeh

ita cutevirus said...

uda,

betul tu uda.. sedey kekadang.. tp, kite kene ajar jugak... nanti sikit² tanak kawan.. sikit² tanak kawan..

ita cutevirus said...

nana,

agaknyer mcm tu la gamaknyer mak² kite dulu kan... skang kite plak merasa... huhuhuh...

ita cutevirus said...

lily,

touching ke??? huhuhuhu...zara kecik lagik... tunggu la kagik sthn dua... baru nampak perangai sebenar die.. hihihihi...

ita cutevirus said...

yun,

serius drama dowh.. anak lelaki susah sket yun.. anak pompuan ni laen sket.. aku ade buat gak kat iyyad.. tp, respons nyer lain dr izzah..

tom tom bak?? fenin la uncle aznil nak layan nanti..

fied said...

pergh sedih la telenovela nie kak ita..terjatuh 2 titik air mata di tgh2 cerita td..

moga2 ank2 yg kita didik nnt akn jd anak yg soleh n solehah..aminnn

ita cutevirus said...

fied,

aduhai fied... telenovela yea..

insya Allah.. amiiiinn..

Keluarga Abdul Aziz bin Mohd Ali said...

rasa sadis lak baca citer nie..... dah nak melelh air mata..

kita doakan lah anak2 kita akan menjadi anak yang soleh dan solehah dan yang penting akan ingat kita sampai bila-bila...

ita cutevirus said...

kak rozie,

hhmmm...insya Allah kak.. amin...

jesnita_ns said...

sedih arr baca n3 ita ni..bergenang air mata..teringat cite batu belah batu bertangkup..hehhe

ita cutevirus said...

apai,

yeke apai...

batu belah batu bertangkup...
makanlah aku telanlah aku
aku kempunan
telur tembakul..

* mEsSy * said...

"YAHOO!!! SAYA DAH JUMPA N3 RAHSIA ITA!!"

Norly Saliana a.k.a Mamazahra said...

"YAHOO!!! SAYA DAH JUMPA N3 RAHSIA ITA!!"

mamaaerish : said...

"YAHOO!!! SAYA DAH JUMPA N3 RAHSIA ITA!!"

MamaDamia a.k.a Haiza said...

"YAHOO!!! SAYA DAH JUMPA N3 RAHSIA ITA!!"

Erly Ramli a.k.a Zette said...

"YAHOO!!! SAYA DAH JUMPA N3 RAHSIA ITA!!"

[-suziey-] said...

"YAHOO!!! SAYA DAH JUMPA N3 RAHSIA ITA!!"

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

SAYANG KAMOO