kawan² ku... jom follow!!! i folloooooooooooooooowwww!!

SAYANG KAMOO

iklan...

About This Blog

kepada pengintip² @ stalker² yang nak melawat blog aku stakat nak carik bahan GADUH, & BAHAN UMPATAN KORANG ADALAH DILARANG MEMBACA BLOG AKU!!!
AKU TAKKAN HALALKAN SETIAP PERKATAAN YANG KORANG AMEK & SAMPAIKAN KAT ORANG LAIN YANG ADA KAT DALAM BLOG AKU NI..
PESANAN INI ADALAH UNTUK ORANG YANG BERNIAT JAHAT TERHADAP AKU, MAHUPUN AHLI KELUARGANYA, KAWAN²NYA & BOS NYA.. TIDAK KETINGGALAN JUGA ORANG KAMPUNGNYA..

Tuesday, June 29, 2010

Melayu 1, bukan Melayu 40.. camne leh jadi camni ye??

"KUALA LUMPUR: Kajian Biro Keahlian dan Daftar Pemilih Pemuda UMNO mendapati nisbah antara orang Melayu dan bukan Melayu yang mendaftar sebagai pengundi baru sejak Pilihan Raya Umum 2008 sehingga bulan ini adalah satu Melayu dan 40 bukan Melayu (1:40)."
camne leh jadi camni ye??? ok la.. ni maklumat lanjut...

APA YANG DIMAKSUDKAN DENGAN PENDAFTARAN PEMILIH ?
Pendaftaran Pemilih sebagaimana yang ditetapkan oleh undang-undang, membolehkan warganegara Malaysia yang layak mendaftar sebagai pemilih. Di samping itu ia membolehkan Pemilih Berdaftar yang sudah bertukar alamat mendaftar di alamat baru. Pemilih juga digalakkan untuk menyemak nama mereka dalam Daftar Pemilih yang sudah disahkan.

KENAPA ANDA PERLU MENDAFTAR ?
Untuk mendapat hak anda mengundi dalam pilihan raya serta menggunakan hak anda sebagai seorang warganegara.

SIAPA YANG LAYAK MENJADI PEMILIH ?
- Warganegara Malaysia;
- Sudah mencapai umur 21 tahun;
- Menetap di mana-mana Bahagian Pilihan Raya di Malaysia; dan
- Tidak hilang kelayakan.

BAGAIMANA UNTUK MENDAFTAR ?
- Pergi sendiri ke Pusat Pendaftaran;
- Bawa bersama Kad Pengenalan anda;
- Pastikan Borang A diisi dengan betul oleh petugas sebelum anda menandatangani borang; dan
- Simpan satu salinan borang berkenaan sebagai bukti pendaftaran anda
alamat² Pejabat Pilihanraya selurun Malaysia
Aras 4 & 5, Blok C7, Kompleks C,
Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan
62690 PUTRAJAYA.
Tel : (603)-8885 6500
Fax : (603)-8888 9117

PEJABAT PILIHAN RAYA NEGERI SELANGOR
LOT 03-11, TINGKAT 3,
KOMPLEKS PKNS,
40690 SHAH ALAM,
SELANGOR DARUL EHSAN
Tel : 03-5519 4273,5511 1806
Fax : 03-5510 0717

PEJABAT PILIHAN RAYA NEGERI SABAH
ARAS 2 BLOK A,
KOMPLEKS PENTADBIRAN KERAJAAN PERSEKUTUAN
SABAH, PETI SURAT 10931, 88400 KOTA KINABALU,
SABAH.
Tel : 088-488588
Fax : 088-488566

PEJABAT PILIHAN RAYA NEGERI SARAWAK
TINGKAT 11, BANGUNAN SULTAN ISKANDAR,
JALAN SIMPANG TIGA, PETI SURAT 1366,
93728 KUCHING, SARAWAK
Tel : 082-254 867
Fax : 082-243 414

PEJABAT PILIHAN RAYA NEGERI PERAK
BLOK A, TINGKAT 1, BANGUNAN PERSEKUTUAN,
JALAN PANGLIMA BUKIT GANTANG WAHAB,
30000 IPOH, PERAK DARUL RIDZUAN.
Tel : 05-254 4195
Fax : 05-255 2672

PEJABAT PILIHAN RAYA NEGERI JOHOR
TINGKAT 6, BLOK 'B', WISMA PERSEKUTUAN,
JALAN AYER MOLEK, 86900 JOHOR BAHRU
JOHOR DARUL TA'ZIM
Tel : 07-224 3516,
Fax : 07-223 4318


PEJABAT PILIHAN RAYA NEGERI KELANTAN
TINGKAT 9, WISMA PERSEKUTUAN,
JALAN BAYAM, 15690 KOTA BAHRU,
KELANTAN DARUL NAIM.

Tel : 09-748 2510
Fax : 09-748 1944

PEJABAT PILIHAN RAYA NEGERI PAHANG
TINGKAT 6, WISMA PERSEKUTUAN,
JALAN GAMBUT, 25000 KUANTAN,
PAHANG DARUL MAKMUR

Tel : 09-516 5025
Fax : 09-528 290


PEJABAT PILIHAN RAYA NEGERI PULAU PINANG
TINGKAT 36, KOMPLEKS TUN ABDUL RAZAK (KOMTAR),
10000 PULAU PINANG

Tel : 04-261 7692
Fax : 04-262 2403

PEJABAT PILIHAN RAYA NEGERI KUALA LUMPUR
TINGKAT 3, BANGUNAN YAYASAN SELANGOR,
JALAN RAJA MUDA ABDUL AZIZ,
KAMPUNG BARU, KUALA LUMPUR.

No. Tel : 03-2681 1050
No. Fax : 03-2681 8582


PEJABAT PILIHAN RAYA NEGERI KEDAH
ARAS 4, ZON A, WISMA PERSEKUTUAN,
PUSAT PENTADBIRAN KERAJAAN PERSEKUTUAN,
06550 BANDAR MUADZAM SHAH,
KEDAH DARUL AMAN.

Tel : 04-7001313
Fax : 04-733 4902


PEJABAT PILIHAN RAYA NEGERI TERENGGANU
TINGKAT 6, WISMA PERSEKUTUAN,
JALAN SULTAN ISMAIL, 20200 KUALA TERENGGANU,
TERENGGANU DARUL IMAN.

Tel: 09-622 1218
Fax : 09-622 1272


PEJABAT PILIHAN RAYA NEGERI MELAKA
TINGKAT 2, BANGUNAN RISDA NEGERI MELAKA
NO. 38B, JALAN TUN SRI LANANG,
75100 MELAKA

Tel : 06-282 4124, 282 2715
Fax : 06-284 5850


PEJABAT PILIHAN RAYA NEGERI NEGERI SEMBILAN
TINGKAT 6, WISMA PERSEKUTUAN,
70000 SEREMBAN,
NEGERI SEMBILAN DARUL KHUSUS

Telefon : 06-763 9975,
Fax : 06-763 202

PEJABAT PILIHAN RAYA NEGERI PERLIS
TINGKAT 1, BANGUNAN KWSP,
JALAN BUKIT LAGI,
01000 KANGAR
PERLIS INDERA KAYANGAN

Tel : 04-976 1180, 976 5549
Fax : 04-977 7507
ita penah mengalami beberapa situasi yang melibatkan WARGANEGARA MALAYSIA yang tidak mendaftar sebagai pemilih...
situasi 1
mase tu ita still skolah lagi... masa tu mengundi... thn 90an... time tu ita lepak umah kawan ita... so, ita tanye la kat mak member ita tu... "aunty tak pegi mengundi ke?".. "tak.. aunty tak boleh mengundi.. aunty org singapore".. " oo.." so, lepas tu ita tanye plak kat kakak member ita ni.. kakak die kembar.... time tu kalo tak salah ita kakak die da 23thn kot... "akak tak pegi mengundi ke??".. "mengundi?? daftar pon tak, camne nak mengundi"... "nape tak daftar??".. "malas la.. ala, lgpon, org lain da mengundi... on behalf je la..." just imagine u guys.... kat situ da rugi 2 voters... ita dipahamkan, ayah member ita ni pon tak penah mengundi... sebabnyer.. die tak penah nengok pon ayah die pegi mengundi... 3 voters da rugi...
situasi 2
mase tu time pilihanraya thn 2003 kalo tak silap.. time tu ita baru pas abes blaja... jumpe member² skola lama.. memang seronok la kitorang borak² & sempat jugak tukar no fon... esoknyer.. jumpe lagi member skola.. orang laen plak.. so, ita pon cakap la yg ita jumpe si A, B, C, D dan sebagainyer kat member ita ni... die pelik.. "camne ko boleh jumpe ramai member kite dalam satu ari?? pelik aku...".. "aku yg pelik ke ko yg pelik?? takkan ko tak jumpe member² kite smlm.. kat skola??".. "ada ape smlm kat skola?? korg wat reunion tak ajak aku ek???"... serius bebal mengong seh member ita tu... "smlm kan pilihanraya... takkan ko tak gi ngundi?? aku jumpe diorang kat skola laa... skola kite kan jadik pusat mengundi..".. "eh?? smlm pilihanraya ek?? ehehhehe... aku tak tau la.. sebabnyer aku tak daftar lagik..."... buruk perangai sungguh member ita ni.. kalo stakat tak register takpe lagik... ini sampai pilihanraya pon tak tau bile.. adesss.. camne tu???
situasi 3
yang ni plak terjadi pilihanraya 2008.... as u all know, selangor telah jatuh ke tangan parti pembangkang... so, bagi government servant kat selangor it was a disaster.. masa mula² diperintah oleh kerajaan baru teramatlah perit... so, one of my colleague cakap yg die terasa rugi die tak mendaftar sebagai pemilih... see!!! benda da jadik baru nak menyesal!!!
itu hanyalah sebebis @ secubit dari situasi yg dialami ita... 4 sure korang pon ade jugak terjadi situasi cam ni kan??? look guys, mengundi hanyalah sekali dalam 5 thn (bergantung kepada pentadbiran)... bukannyer hari²... just take 4 about half an hour utk pegi ke pejabat pilihanraya terdekat & register sebagai pemilih... INI SANGAT PENTING okay!!! kalo sesape yg da layak mengundi tu, sila lah mendaftar sebagai pemilih... rugi sangat....


10 si cute memberi komen:

~Siti Hajar~ said...

cayalah ita bt n3 camni...

mmg bg kesedaran sggh..

pd yg xdaftar lagik, xreti2...haha

kak ina mail said...

heeyyy ita cam keja pejabat pilihanraya je.saja je akak bergurau.akak dah mendaftar lama.dah mengundi dah 5 ke 4 kali.

mama_umar_maryam said...

dulu2 pon zt mcm xde kesedaran nk undi,tp akhirnye dpt 'hidayah' hahahah, dah daftar dan dah undi ;)

ita cutevirus said...

hajar,
ita terasa nak buat n3 ni sebab baca brita harian.. kalo tak tak buat juge.. huhuhuh..

ita cutevirus said...

kak ina,
ita da mintak keje kat pejabat pilihanraya... tp ditolak... sebabnyer die suh ita jadik wakil rakyat jerk.. ahahahhaha...
akak da otai.. ita baru 2 kali ngundi...

ita cutevirus said...

sety,
alhamdulillah.. da dapat "hidayah" ye... bagus.. huhuhuhu..

Ena said...

huhu.. tak tau la nak komen n3 nie.. so, leh cakap no keomen jekk ta.. jangan marah yeee... :)

ita cutevirus said...

ena,
haaa... tak tau nak komen sebab tak daftar lagik ek????

fied said...

mari mengundi!!kekalkan ape yg menjadi hak kite..jaga lah masa depan anak cucu kite!!

ita cutevirus said...

fied,
yeah!!! ape lagik pu3 kickerz, kerah la!!!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

SAYANG KAMOO