kawan² ku... jom follow!!! i folloooooooooooooooowwww!!

SAYANG KAMOO

iklan...

About This Blog

kepada pengintip² @ stalker² yang nak melawat blog aku stakat nak carik bahan GADUH, & BAHAN UMPATAN KORANG ADALAH DILARANG MEMBACA BLOG AKU!!!
AKU TAKKAN HALALKAN SETIAP PERKATAAN YANG KORANG AMEK & SAMPAIKAN KAT ORANG LAIN YANG ADA KAT DALAM BLOG AKU NI..
PESANAN INI ADALAH UNTUK ORANG YANG BERNIAT JAHAT TERHADAP AKU, MAHUPUN AHLI KELUARGANYA, KAWAN²NYA & BOS NYA.. TIDAK KETINGGALAN JUGA ORANG KAMPUNGNYA..

Tuesday, September 28, 2010

berhemah dan bermaruah.....

selamat pagi uoollsss...
huhuhuhuhuh... tajuk tak hengat kan?? hari ni ita nak buat n3 berat sket...
slalu nyer ringan² je.. sebab ita ringan.. perasannyer la ita ni...... kehkehkehkeh..


ok lah ye... kepada readers yang mengikuti blog ita dari awal, sure dapat tau al-kisah sebenarnya... kisah duka yang ita lalui sebelum ita berpindah jabatan... terlalu banyak.... ita diherdik, diserang, ditengking, disisihkan, dituduh... dan macam² lagi.... tapi, itu hanyalah sejarah... sejarah yang tak mungkin berulang.. ita tak nak ia berulang.... walaupun yang bikin panas hanyalah 2,3,4 kerat je, tapi impaknyer cukup besar... sebabnyer 2,3,4 kerat ni pengaruhnya amat kuat... berbanding ita..

sejak dari kejadian tu, ita jadik blogger tegar... tempat ita meluahkan perasaan hanyalah di blog... kawan² di kalangan blogger banyak memberi inspirasi kepada ita... mereka juga menggembirakan ita....


penguat semangat ita ialah rakan terdekat dan keluarga... ya.. keluarga.. jika tidak kerana keluarga, mungkin ita sudah menjadi gila... serius... ita tak tipu... sebagai contoh.. ita kasi satu situasi...


bagaimana perasaan anda jika anda disisihkan oleh rakan sepejabat selama 2TAHUN???!!!! yaa!!! 2tahun!!! bukan 2 jam... bukan 2 hari.. bukan 2 minggu... bukan 2 bulan...

selama 2thn tu ita menjadi invisible.. segala majlis yang ita organise di pulaukan... sambutan yang sangat dingin... setiap perkataan yang keluar dari mulut ita akan dipertikaikan dan dijadikan bahan umpatan...

dengan ikhlas ita sedekahkan makanan untuk semua rakan sepejabat, tapi tidak diambil.. dibiarkan dan kesudahannya makanan tu dibuang ke dalam tong sampah... apa perasaan korang jika diperlakukan sebegitu selama 2 tahun?? bukan sekali, bukan 2 kali tapi banyak kali....

akhirnya ita buat permohonan tukar jabatan... lebih 8 bulan ita tunggu jawapan... akhirnya permohonan ita diluluskan... ita tak sabar nak pindah... ita sangat gembira... tapi, ita terpaksa tangguh 2 minggu sebab ita perlu settlekan kerja² di dept lama.. itu pun atas budi bicara jabatan baru... penangguhan ita diterima... walaupun khidmat ita lebih diperlukan di jabatan baru.. kalo ikutkan memang ita taknak tangguh... tapi terpaksa... kesian pon ada jugak dengan bos lama yang sangat baik....


tapi, seminggu sebelum ita pindah, ita telah dikejutkan dengan satu email yang dihantar ke seluruh pengguna email jabatan oleh hamba Allah berkenaan... email itu merupakan serangan peribadi ke atas ita dan seorang lagi pegawai di opis lama ita... hamba Allah tu sebenarnya juga bertukar jabatan sama tarikh ngan ita sepatutnya bertukar... tapi hamba Allah tu tak mohon penangguhan...

serius... moral ita sangat down... teramat down... ita rasa macam nak bunuh diri je.. tapi,berdosa... ramai yg advise ita supaya buat laporan ke Lembaga Tatatertib jabatan... termasuk pegawai²... tapi, ita taknak... ita nak jumpa kaunselor.. ita taknak memanjangkan cerita dan mengeruhkan keadaan... walaupun ita di pihak yang benar... rata² orang yang tau cerita ni tak bersetuju dengan tindakan hamba Allah tu... ada juga yang marah.. hubungan mereka dan hamba Allah sedikit terjejas...

di hadapan kaunselor, ita menangis... ita cerita semua perkara yang telah terjadi...

ya!! saya memang jahat!! saya memang suka menyindir!! tapi itu 2 tahun
sudah... selepas berlakunya satu insiden saya diserang, saya telah
invisible...

saya kurang bercakap...bilangan patah perkataan boleh dikira dalam sehari...
saya bercakap bila perlu... saya bercakap hanya benda penting... saya bercakap
kepada orang tertentu sahaja... tak pe lah encik saya redha... kalo saya
boleh bersabar selama 2 tahun lebih, takkan saya tak boleh bersabar lagi
seminggu???

kaunselor berkenaan hanya boleh bersimpati dengan kejadian yang menimpa ita... takpelah... sekurang²nya ita keluar dari dept tu secara baik... bak kata pepatah "harimau mati meninggal belang, manusia mati meninggalkan nama".. hamba Allah berkenaan keluar meninggalkan fitnah...

selepas keluar dari dept lama, ita jarang berhubung dengan rakan² lama... ada juga sesekali bertanya khabar dan menjenguk.... alhamdulillah, hubungan ita dgn mereka masih baik...

contohnya semalam... mereka buat jamuan raya... walaupun lewat, ita hadir ke jamuan tu... ita disambut baik... walaupun 2,3,4 kerat tu tak mau bertegur sapa... bos lama dan beberapa orang rakan turut menemani ita makan... ita terasa sangat dihargai...

ada rakan lama cerita pada ita... hamba Allah berkenaan tidak mahu hadir ke jamuan berkenaan.. mungkin sebab malu... atau mungkin sebab menyampah... entah la.. ita tak tau... yang ita tau ita keluar dari jabatan berkenaan dengan penuh berhemah dan bermaruah...

*****************************

ini hanyalah luahan hati.....

7 si cute memberi komen:

mamaaerish@eb said...

ish...biar btl ita.... sedihnyer kan?... hu3

Ena said...

itu sebahagian dari ujian dalam perjalan hidup ita.. setiap manusia diberi ujian yg berbeza.. bergantung pd kemampuan kita kerana DIA tidak menguji hambanya melainkan mengikut kemapuan hambanya..

Buang yg keruh ambil yg jernih.. so, binalah kehidupan baru di tempat yg baru..

## patutla nampak ceria je senyuman ita kat fb.. ;D

Sidratul Muntaha said...

orangkan ita...
klu dah buat tai,mmg malu sendiri klu nka bercampo blik dgn org lain.
ko abaikan jerlah yg ko rasa dai menyampah n benci kat ko.
yg 2 ke 3 ke or bape kerat yg pndang hina n benci ko sgt2 tu...
biarkanlah ita.
tengoklah balik kat padang mahsyar nanti,sape yg lagi Allah benci.

Yan said...

Salam Ita,

kak yan berhenti 24jam jadi cikgu dulu pun pasal masalah hubungan dengan environment. Bukan masalah kerja...Sakit hati kan.. now i m happy...

ana said...

hati org kita tak tahu...bagus pendekatan yg ita amik tu, berdiam diri lebih baik.

atty's said...

semoga tmpt skrg,..ita lebih bahagia..

mama_umar_maryam said...

ita,sori lame x singgah sini,pd zety ita mmg kuat,2 tahun dok invi kt opis,xpelah..leaving is the best way kan,insyaAllah moga kt dep baru okey ;)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

SAYANG KAMOO