kawan² ku... jom follow!!! i folloooooooooooooooowwww!!

SAYANG KAMOO

iklan...

About This Blog

kepada pengintip² @ stalker² yang nak melawat blog aku stakat nak carik bahan GADUH, & BAHAN UMPATAN KORANG ADALAH DILARANG MEMBACA BLOG AKU!!!
AKU TAKKAN HALALKAN SETIAP PERKATAAN YANG KORANG AMEK & SAMPAIKAN KAT ORANG LAIN YANG ADA KAT DALAM BLOG AKU NI..
PESANAN INI ADALAH UNTUK ORANG YANG BERNIAT JAHAT TERHADAP AKU, MAHUPUN AHLI KELUARGANYA, KAWAN²NYA & BOS NYA.. TIDAK KETINGGALAN JUGA ORANG KAMPUNGNYA..

Tuesday, March 16, 2010

BoNDa's 1st Giveaway - Contest: Anugerah Terindah

Terms & Conditions seperti yang disenaraikan di bawah:

1. Terbuka pada sumer warganegara Malaysia yg tinggal di Malaysia juga (kalau jauh mati aku nak bayaq setem post adiah pulak..) yg ada blog sendiri... setinggan blog owg tak bley arrr... (bukan susah pon bukak blog kan..kan...hehehe)

2. Anda LeLaKi atau PeReMPuAn..BoNDa tak kisah... tapi contestant mesti lar org yg dah punya anak... (sorry.. setakat nie buat yg dah jadik mak pak dulu lar eak.. buat yg single mingle nanti² biler angin nak bayaq zakat dtg lagi... korang bleh lar join.. okehhh! ;)

3. Anda dikehendaki membuat satu entry di blog masing² bertajuk "BoNDa's 1st Giveaway - Contest: Anugerah Terindah" menceritakan pengalaman dan perasaan anda menyambut cahaya mata pertama dlm erti kata lain... pengalaman ketika nak melahirkan anak.... ceritakan sumer detik² yg dilalui se-ReAL yg mungkin... (tolong jgn ciplak citer org lain atau mereka cerita yg tidak sebenarnya anda lalui) bagi yg lelaki laks pengalaman menyambut dan menyaksikan sendiri isteri anda melahirkan... boleh??

4. Anda juga dikehendaki menepek sekeping gambar anda bersama anak yg anda ceritakan kelahirannya itu... gambar newborn lagi baik..yg kat spital tu... (kat umah pon boleh.. asal ada.. ok)

5. Bukan Follower??! Ikhssss.. naper tak follow?? Anda boleh join.. BoNDa tak kisah pon anda follow tak follow.. terpulang.... tiada istilah paksaan di sinie... ;)

6. Tepek banner yang dah susah payah aku buat tue di atas dlm entry dan side bar anda...

7. Link back Entry anda dan Side Bar Banner ke Entry contest ini.. (no linked back secara otomatik penyertaan anda ditolak..)

8. Tinggalkan link entry yg dah siap dlm comment box entry ini juga... BoNDa tak der maser nak godek entry lain yg tak der kena mengena.. jgn salahkan BoNDa kalau entry korang terlepas pandang okehhh...

BoNDa ada satu hadiah setakat ini..(mungkin akan ada hadiah lain.. kot² ada yg nak sponsor.. sumbangan anda dialu²kan.. pls contact me thru email aidiena@gmail.com or YM: airisha_79 ;) bagi peserta yang berjaya menyentuh perasaan dan hati BoNDa dengan cerita dan pengalamannya melalui saat pertama kali bergelar ayah dan ibu..

Hadiah dia MISTERI... kwang..kwang...kwanggggg.... TUNGGU.... biler pemenang diumumkan kelak.... ohhh yerrr... pemenang akan diumumkan seminggu sesudah tarikh tutup contest ini... iaitu pada 1 April 2010... (ini bukan April Fool yer.. ini betul².. hehehe)...

So.... sudah fahammm... sila lah meng-Entri-kan Diri... kang ader plaks yg menang tanpa bertanding...huhu~

INFO TerKiNi about THIS contest:

Sila baca

**Hadiah Untuk 10 Peserta Terawal
**Sponsored Gift

*****************************************************

wokeh, ni ita nak cite sket masa tu bersalin kan nak 1st...
name die
IZZAH NUR HAFIYAH BINTI HAZREEN lahir pada 24 JUN 2006 (SABTU).. kalo ikutkan due, die sepatutnya bersalin 13 JULAI 2006.. maknanyer ita bersalinkan die awal 2minggu++... skang ni die da 3tahun9bulan

gambar ni diambil mase die berumur 3 hari... (gambar kat spital takde la bonda)

mase mengandungkan die, ita takde alah sangat... biasa² je..
pada 19 jun 2006, ita da mula rasa contraction.. pinggang da mule sakit & da tak larat nak bangun... so, ita amek mc... 20 & 21 jun 2006 pon same gak... tak larat nak bangun... on 22 jun 2006, ita da boleh bangu sikit.. ita ingat nak pegi check up kat klinik pastu nak gi keje... time tu hubby keje luar..

ita bangun lewat sket... time tu dok umah mak lagik.. so, dlm kul 8am tu ita pon masuk bilik air... tup tup ade darah kat panties... alamak!! mak ita pon suh ita call hubby.. cepat² gi spital.. time tu hubby baru je sampai kat site... sian die kene patah balik.. naseb baik tak jauh... sume 45 minit je perjalanan... ehehehehhe...

so, sesambil tu, ita pon siap² beg baju & beg baby sementara tunggu hubby sampai.. ita tak terus ke spital.. tp pegi klinik dekat ngan umah dulu... doc tu kate "pintu" baru bukak 2cm.. pastu die cuba bagi "laluan" kat baby tu.. katenyer senang nanti.. die advice ita pegi spital lepas tu... sebab kalo kuar darah dulu sebagai tanda, bahaya...

waahhh.. bahaya?? kitorang pon dengan gigihnyer pon pegi spital klang... "check in" kat sane.. Alhamdulillah tak ramai orang time tu... kalo ikut GL hubby, ita layak masuk wad kelas 1.. tp, memandangkan wad kelas 1 penuh, ita dok je la kat wad kelas 3 (kelas 2 & 3 same aje)..

so, as usual, contraction berlaku skali skala... sampaila next day... doc & nurse datang check "pintu" still bukak sket²... doc kate, normal laa.. sebab 1st time bersalin.. so, "pintu" bukak lambat sket.. as long as jantung budak ok, diorang takde masalah...

tetiba tengahari jumaat 25 Jun 2006, nurse suh ita tukar ke wad kelas 1 sebab ada katil kosong.. naseb baik time tu abg ita datang bersama² MIL & anak².. diorang la tolong ita hangkut barang² pindah wad kelas 1.. bukan dekat deq non oi... jauuuuhhh.. ingatkan sebelah je..

so, dlm kol 6ptg tu da raser sakit² kuat sket laa... but still doc kate ok lagik... so, dlm kol 10pm, doc pecahkan air ketuban & induced ita... tak raser ape² time tu.. tau² je ade air panas meleleh... doc tak kasik ita pegi tandas.. die cakap, kalo nak buang air, panngil aje nurse.. tak pon buang je atas katil...

issshhhh mane le kite lalu nak "membuang" atas katil... so, starting that night, i had a HUGE contraction.. lutut raser lemah.. langusng tak leh tido... bile nak lena je, nurse datang nak wat CTG SCAN... langusng tak leh tido... last² kol 4am ita da raser something kat bawah...

ita pon cakap kat nurse,

nurse, saya rasa baby da nak kuar laa...

tak, belum lagi puan... puan baru je kene induced, takkan dah nak bersalin.. kebiasaannyer 10-12 jam puan..

betul, saya tak tipu... sakit sangat nih..

jap ek saya tengok..

bila die selak je, die terus lari keluar... pastu ita denga die jerit..

kak!! nak troli!! patient da nak bersalin!! kepala da nampak!!

haa???!! da nampak kepala ke?? patut la raser laen macam jer... dengan pantas nurse kecik molek tu pon bawak troli ke katil ita... dengan bersusah payahnyer ita naik ke atas troli tu... ita disuruh mengiring... nurse² tu kecik je orang nyer... lebih kurang besar ena je... diorang dengan gigihnyer berlari macam sprinter sambil menolak troli menuju ke labour room...

ita yang kat atas troli sangat impressed dengan kesungguhan diorang.. gigih betul... sampai aje kat depan labour roon, diorang stop.. sebab nak masuk labour room, pak guard berbangsa india tu perlu memasukkan nombor pin bagi membolehkan pintu labour roon itu dibuka... very secure ye puan²... orang sebarangan tak boleh masuk...

ita tak nampak ape yang berlaku... tp dari pendengaran ita, pak guard tu beberapa kali tersalah memasukkan no pin... sebab ita denga perbualan antara nurse² tu & pak guard..

cepat la uncle, patient ni da nak bersalin da...

ok... ok... sikijap... (teeet teeet)

ape ni uncle.. asyek salah je...

aiyo!! aiyoh!! ok..

mungkin pak guard tu 1st time keje kat situ kot... sebab tu gelabah... huhuhuhu.. ita yang kat atas troli ni hanya mampu tergelak dalam hati sambil menahan sakit...

Alhamdulillah kat dalam labour room tak ramai orang... ita ditempatkan di bilik paling awal... bile ita masuk ke kat labour room tu, sume nurse & doc serbu ita... yelah, kate patient tak ramai kan???

sume pakat² bantu ita meneran... setelah bersusah payah selama 5 minit, akhirnya lahirlah zuriat ita yang pertama ke dunia... ALHAMDULILLAH SYUKUR KE HADRAT ILLAHI...

bila baby tu kuar, & tali pusat telah dipotong, baby tu diletakkan di atas dada ita utk di breastfeedkan.. tiada perkataan yang ita boleh gambarkan perasaan gembira ita bila menatap wajah mulus si comel setelah sakit selama hampir seminggu & mengalami peristiwa kelakar semasa sakit nak bersalin..

ade cite klaka tambahan... lepas je ita breastfeed baby tu, diorang amek balik baby tu utk dibersihkan... so, time tu ade sorang senoir nurse ni die tukang jahit luka ita... boleh pulak tiba² die stop.. betul² speknyer dan cakap...

issshhh... mane pulak yang aku belum jahit nie????

haaa?????!!!!! biar betul????!!! aku jerit..

acah je... da siap jahit da... saje je nak gurau... sambil gelak²...

tak berderau darah korang bile korang dalam situasi ita???

sekian sahaja karangan saya kali ini.. huhuhuhu...


14 si cute memberi komen:

Ena said...

Ita, serious ena ckp ekk.. ena bace sambil gelak tp air mate meleleyh ko.. ahahahha.. ntahh rase shahdu pulak.. nie nak kene buat juge n3 pasal nie.. Giveaway nie jiran sebelah ena punyer tau!! ekekekeke..

ita cutevirus said...

owh ye ke?? sebelah mane tu?? sebelah opis ke? sebelah kampung ke? sebelah umah ke?

mamalieyna said...

hahaha..dlm keadaan serius miyes leh lak wat lawak eh..huhu..sentap kejap jiwa eh..! kita non ada pengalaman jahit menjahit ni sbb c-ser..huhu..pakai gam sajor..

pepun good luck k!

ita cutevirus said...

mamalieyna,

no 2 nyer ita c-ser.. ahahah.. da raser 2²... c-ser lagik saket... saket berpanjangan..

Ena said...

Sebelah umah la.. ehehehehhe.. kementerian pun same.. cumer kak eyna tu dok jabatan.. ena direct bawah kementerian.. tp percaye x..kotorg jarang jumpe kat umah.. tp selalu sembang kat blog.. wakakkakaa..

mamamiera said...

hehee.. lawok ita nih..
papeponk gud luck ye babe.. ;)

firahadifa said...

wah.. cepatnyer baby u kuar.. baby pertama lak tue.. i ambik masa 26 jam.. itu pon operate ..

btw, notty tul nurse tue.. mmg naik darah kalau dia cakap cam tue.. seb baik la dia memain jer.. kekekeke

n goodluck!

yuyunz said...

sob sob sob.. teringat time aku bsalin dlu.. terharu bab doc ltk trus baby kt dada.. i'm a mom now kn kn kn..!

ita cutevirus said...

ena,

harus jumpe la kalo cenggitu.. pe lagik ena, join laa...

ita cutevirus said...

mamamiera,

ita pon tergelak sorang² bile ingat² balik...

thanks...

ita cutevirus said...

fira,

kalo la ita tak pikir pasal sakit nk bersalin, da lame ita kejor die...

ita cutevirus said...

yun,

sob..sob..sob... syahdu siot..

aiDieNa said...

Wah.. rancaknyer u all berborak kat sini.. siap aku jadik topik.. hahaha!!.. Ye.. si Ena tu mmg jiran saya.. kitorang mmg jarang bersua muka.. kelakar kan.. tu lar dia jiran zaman moden.. sib baik ada blog.. tau jugak lar citer jiran sebelah umah... hmmm.. Ena.. ckp jer.. entry maner??

Cita Ita mmg agak kelakar.. sama ngan kita.. dah raser dedua jenis bersalin.. normal n c-sect.. terus terang.. c-sect tu lebih seksa... aku nasihatkan kpd sumer.. silalah bersalin secara normal.. sbb lebih nikmat.. yerr.. bersalin tu mmg nikmat bagi org yg dah laluinya..

Anyway Ita... best of luck kay!

ita cutevirus said...

bonda,

tol tu bonda.. ita setuju.. c-sect amatlah seksa zahir & batin...

thanks bonda...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

SAYANG KAMOO