kawan² ku... jom follow!!! i folloooooooooooooooowwww!!

SAYANG KAMOO

iklan...

About This Blog

kepada pengintip² @ stalker² yang nak melawat blog aku stakat nak carik bahan GADUH, & BAHAN UMPATAN KORANG ADALAH DILARANG MEMBACA BLOG AKU!!!
AKU TAKKAN HALALKAN SETIAP PERKATAAN YANG KORANG AMEK & SAMPAIKAN KAT ORANG LAIN YANG ADA KAT DALAM BLOG AKU NI..
PESANAN INI ADALAH UNTUK ORANG YANG BERNIAT JAHAT TERHADAP AKU, MAHUPUN AHLI KELUARGANYA, KAWAN²NYA & BOS NYA.. TIDAK KETINGGALAN JUGA ORANG KAMPUNGNYA..

Wednesday, April 28, 2010

mee suah...

salam siaran auto publish di hari rabu... huhuhuhu..
ari tu ita ade post gambor lauk mee suah yg ita buat... ramai yg tanye.. mee suah tu camne rupenyer.. ari ni, ita wat tutorial masak pon nak kene tutorial ke??? pooyo je ita nieh pasal mee suah.. bunyiknyer cam gah je kann??
ini la rupe mee suah.. yg di dalam bungkusan & di luar bungkusan
close up sket bungkusannyer...
bahan2nyer... kobis, mee suah, sosej & fish ball, bawang putih & bawang merah..
kalo nak letak cili merah potong pown leh gak.. ita saje tak letak sebab anak2 nak makan..
bahan tambahan yg tiada dalam gambar.. air semangkuk, garam & bahan perasa (jika suka)
mula2, tumis bawang putih & bawang merah sampai naik bau...
masukkan kobis.. ita suke masuk kobis awal2 sebab nak kasi layu sket.. bagi yang suke sayur crunchy2, masuk last2 pown takpe..
masukkan fish ball & sosej... kalo tak letak sosej pown takpe.. anak2 ita suke sosej.. sebab lembut.. fish ball kan liat2 sket...
masukkan air.. kalo ita, suke banyak air.. sebab budak2 suke yg berkuah...
biarkan sampai air mendidih...
masukkan kicap, sos tiram (kalo suke), garam & bahan perasa
bila da mendidih, masukkan mee suah tu tadik...
jgn biarkan lama2... sebab mee suah tu lembut sangat... kalo ita, air mendidih je trus tutup api..
p/s: kalo ade yg suke sayur lain utk di tambah, boleh je letak... mee suah ni buleh makan begitu sahaja @ dijadikan lauk.. cam ita jadikan lauk.. cam kawan ita ni, jadikan mee suah tu sebagai ganti nasik...
p/s2: ita dapat mc 2 hari dat ENT specialist hosp putrajaya... till now, ita masih lagik pening2 + telinga berdengung... doc cakap, ade kemungkinan ade problem di koklea iaitu di bahagian dalam telinga... korang doakan ita takde pape ye...



24 si cute memberi komen:

~Siti Hajar~ said...

simple je nak buat mee suah tu kan? nti nak try la...tp xpnh sy tgk pun ade jual kat cni,xpe nti try cari dulu...

ita mc lg, byk2kan rehat yer...smga ita cepat sembuh ok.

mamamiera said...

walaaa baru smlm mkn mee suah gak..
my peberet tu... rebus mee tu dgn bwg merah putih n udang kering pon dah cukup.;)

[-suziey-] said...

waaa nmpk lazat..hehee senang je nk mask..kt suka letak ball2 byk:p

take care ita

Siti said...

tak pernah buat lagi ni...nanti nak cuba gak la.

dalila said...

anak2 mesti suka ni..mee tu lembut kan..

ainazliena said...

ita sakit erkk..cepat sembuh yerkk..aina suka bening sawi taruk mee suah..tumbuk bilis byk2..yummy..

momguess said...

den suko mee suah ni
sodap
tapi den suko kalo kobis tu letak lst sekali
hehehhe

mama_umar said...

simple je resepi mee suah ni ita ..nnt zt cilok ye sbb Umar suke mkn mee =)

IdzaLia said...

sedapnya.. blh try masak nanti ni.. hihihi

Ena said...

camtu rupenyer.. nanti leh la ena cube.. hehe

cian ita.. harap ita sihat la ye!..

* mEsSy * said...

sedapnya akak!!!!!!

^___^

Nana said...

xpenah dgr lak mee ni
mcm tingin je nak masak
cepat baik ye ita

ita cutevirus said...

hajar,
memang simple.. tu lauk time M... huhuhu..

ita cutevirus said...

eb,
sedap kan???

ita cutevirus said...

suziey,
kalo ball buat sendrik memang suke letak banyak.. tp, ball beli kan liat sket.. takut plak iyyad tercekik..

ita cutevirus said...

siti,
cube... jgn tak cube...

ita cutevirus said...

dalila,
ha'ah... sangat lembut.. sebab tu tak leh masak lama²...

ita cutevirus said...

ain,
belum penah try lagik bening mee suah... nak try gak la pas nieh..

ita cutevirus said...

kak ina momguess,
kalo dulu ita memang suke sayur crunchy².. but since da kawen ni suke layu² sket la pulak...

ita cutevirus said...

zeti,
amek la... ita halalkan.. lagipon sharing is caring kan??

ita cutevirus said...

lia,
baru tgk gambor da kate sedap?? tp, memang sedap pon.. huhuuh..

ita cutevirus said...

ena,
kalo masak camne pown takpe ena... sebagai ganti bihun @ mee kasar pon boleh..

ita cutevirus said...

messy,
sedaaap!!! nak semangkuk??

ita cutevirus said...

nana,
teringin?? adakah??? hikhikhik..(saje je bikin spekulasi...)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

SAYANG KAMOO