kawan² ku... jom follow!!! i folloooooooooooooooowwww!!

SAYANG KAMOO

iklan...

About This Blog

kepada pengintip² @ stalker² yang nak melawat blog aku stakat nak carik bahan GADUH, & BAHAN UMPATAN KORANG ADALAH DILARANG MEMBACA BLOG AKU!!!
AKU TAKKAN HALALKAN SETIAP PERKATAAN YANG KORANG AMEK & SAMPAIKAN KAT ORANG LAIN YANG ADA KAT DALAM BLOG AKU NI..
PESANAN INI ADALAH UNTUK ORANG YANG BERNIAT JAHAT TERHADAP AKU, MAHUPUN AHLI KELUARGANYA, KAWAN²NYA & BOS NYA.. TIDAK KETINGGALAN JUGA ORANG KAMPUNGNYA..

Friday, June 25, 2010

pengalaman bersalinkan Izzah...

salam uollsss... huhuuhuhu...
korang nak baca tak kisah pengalaman ita time nak bersalin Izzah... pengalaman ni agak kelakar jugak la bile diingat² balik.. al-maklumla kan.. pengalaman bersalinkan anak pertama....

kisahnyer bermula 19 Jun 2006 (Isnin) yang mana ita da mula rasa sakit²... padahal watu tu kandungan ita baru je 36minggu... ita dijangka bersalin 10 Julai 2006... ita da tak larat nak bangun pagi.. pinggang sakit... kaki cramp... time tu kitorang still dok umah mak ita lagik...
ita dapat mc utk dua hari... 19 & 20 Jun (Isnin & selasa)... hari rabu (21 Jun) pun same gak.. tak leh nak bangun... ish.. ish.. ish.... pegi klinik lagik... dapat mc lagik...
ari khamis (22 Jun) plak, ita da rase ok sket... so, ita ingat nak gi keje la on that day... tp, nak masuk lambat sket... so nyer... ita bangun dengan lenggang kangkung.. pastu siap leh makan sarapan yg mak buat... pastu baru nak gi mandi.. huhuhuhu.. buruk perangai kan??
masuk je dalam bilik air... ape ni???? tetiba ade cecair coklat kat panties... takkan period kot... ita pon kasi la tau kat mak... mak da risau... cam biasa la kan... mak panic... die suh call hubby cepat... & straight pegi spital... sebagai anak yg sering menurut perintah ibunyer, ita pon call hubby... kebetulan pulak, die baru je sampai kat parking IOI Mall... sebabnyer office die ade buat pameran kat situ... alahai... sian nyer die... pas aje die turunkan kawan die & barang², die trus balik umah... pick up ita & gi klinik dulu... sampai klinik, doc cakap pintu da bukak... & cecair coklat tu merupakan tanda...
ade orang turun air ketuban... tp ita turun darah dulu.. orang cakap, kalo turun darah lagi sakit dari turun air?? betul ke ek??? tp, sakit nak bersalin memang sakit beb!!!! nyawa di hujung tanduk tu...
ok la ek... sambung balik... so, ita pon dihantar ke spital tengahari tu... & dimasukkan wad... hubby plak pegi balik kat IOI Mall.. sebabnyer budak² opis die da call byk kali... so, tinggal la ita kat wad tu... boring sangat tau... stiap 4 jam skali, doc check.. huhuhuuhu.. malam tu, ita tak leh tido.. gabra punyer pasal... doc tak kasi duduk je.. die suh ita jalan²... so, dari ujung ke ujung wad ita jalan....
dapat gak ar tgk reaksi orang lain yg sakit nak bersalin... huhuhu.. time tu debar kemain lagik...
dalam kol 4 lebih ita baru leh tido... esoknyer pulak cam tu jugak...
isshhh... bile aku nak bersalin ni?? org yg dok sebelah menyebelah bersilih ganti... pagi masuk petang da kuar... aku ni da sehari suntuk tak bersalin² lagik... tetiba dalam kol 1 lebih, datang satu nurse ni...
puan, jom tukar wad...
terkejut ita.. tukar wad.. owwhhh... rupenyer smlm hubby ade request wad kelas 1.. tp, wad tu penuh... gamaknyer baru kosong kot... so dgn membuyungnyer ita pon hangkut barang nak pindah wad... seb baik.. kebetulan pulak abg ita & isterinya datang melawat... abg ita la jadik mangsa hangkut barang... dgn beg baju... dgn bakul baju baby lagik... huhuhuuhuh...
ita berlenggang je...
so, start tghari tu, ita dok wad tu... bosan sangat... sebabnyer dalam 1 bilik tu ade 4 katil.. tp, ade 2 pesakit je... kakak yg kat depan ita tu baru je bersalin.. tp, ceaser.. 2 katil lagik kosong... bosan... bosan... takde teman nak borak... pas abes opis hour, hubby datang temankan ita... sampai la ke malam... seb baik umah PIL dekat ngan spital tu... tak sampai 5 minit je...
maghrib tu ita ade kirim kat hubby burger.. ntah nape tetiba nak makan burger kan... tp da kol 10mlm tak makan pon burger tu... saje je... hubby cakap.. takpe... kang kalo lapar malam kang, makan je la burger tu... 10.30mlm hubby balik... nurse panggil.. die suh ita siap² buang air...
bile da siap, nurse tu suh baring atas katil.. ade doc datang... ntah die buat ape pon ita tak tau.. sebab tak nampak... yg ita tau.. ade satu stick plastik... ujung nyer mcam pin... panjang stick tu 30cm kot.... ita serius tak tau ape doc tu buat... tau² je ade air panas meleleh...
eh?? apa plak ni?? setau aku, aku tak kencing pon..

nurse tu perasan ita buat muke pelik.. skali tu die cakap..
doc da pecahkan air ketuban awak... dalam 8-10 jam lagi awak akan rasa sakit... awak jgn pegi bilik air tau... kalo ade pape, tekan je butang kat atas kepala katil awak tu...

abis tu, kalo saya nak terkencing ke nak terberak ke cam mane???


buang je kat atas katil tu...
kalo korang la, lalu ke korang nak membuang kat atas katil?? huhuuhuh.. mlm tu ita raser ngantuk sangat... tp, tak leh nak tido... sebabnyer 2jam skali, nurse datang wat CTG.. memang tak lehh tido la.. pulak tu da sakit sikit²... kol 4 pagi ita da raser semacam... ade something yg stuck kat "bawah"... nurse dtg nak wat CTG...
nurse saya rasa saya da nak bersalin laaa...

belom lagi puan... biasanyer puan akan bersalin 8-10 jam air ketuban dipecahkan...


betul ke?? tp, saya da sakit sangat ni... laen macam je saya rasa kat bawah ni haaa....

jap ye saya check....

bile die selak je, die berlari keluar & ita ade nga die menjerit...
kak!! mintak troli... patient nak bersalin... da nampak kepala baby!!!!!

what???!!! da nampak kepala baby??

aku kemain gabra lagik.. tp, bibir aku tak sudah² baca ayat kursi & ayat² yg ita tau... naik je kat atas troli tu, nurse tu suh ita mengiring.. die tak kasi ita meneran dulu... kalo korang nak tau, nurse tu kecik je orang nyer... besar ena je orang nyer... kecik bebenor... 2 org plak tu...
part yg paling best tu, nurse² u leh jadik sprinter tau... lari sambil tolak troli tu punyer la laju....

sampai je depan labour room, die stop jap... sebabnyer nak masuk labour room tu kene ade masukkan ID number... ID number nyer pak guard je yg pegang... part ni serius klaka ok.. dalam sakit², ita raser nek tergelak pon ade...
uncle, cepat uncle.. patient ni nak bersalin ni..

ooo.. okeh.. okeh... teeet... teettt (bunyik tu menandakan ID number tu salah masuk)

isshh.. nape ni uncle.... cepat la uncle..

aiyo!! aiyo!! okeh.. okeh... teeetttt... teeettt... teeeetttt... (ade la 3-4 kali bunyik)
ita raser ade la 4-5 kali uncle tu try masukkan ID number tu tak lepas²... sebabnyer ita tak nampak... ita hanya dengar je. mungkin sebab gabra kot... takpon sebab mamai.. ye la.. kol 4pg tu... mamai laaa...
masuk je dalam labour room tu, tak ramai orang... alhamdulillah... sebabnyer kat spital tu tak penah surut org... tp, time ita tak ramai pulak...
so, ramai la bidan² yg datang.. sebabnyer takde patient lain kan...
hanya dengan beberapa kalo teran, izzah da selamat dilahirkan... potong aje tali pusat, bidan tu trus letakkan die kat atas dada ita... suh netekkan... seb baik susu da kuar time ita preggy 8 bulan.. kalo tak, seksa jugak kan...
rasa time tu sangatla nikmat.....lepas 10 minit cenggitu, nurse amek izzah utk dibersihkan... .
sementara tgh tunggu bidan tu jahit, bidan tu suh ita baca ayat al-quran... ita selawat la, baca ayat qursi la... baca al-fatihah la... macam² la.. yg terlintas kat pale hotak ni.... pulak tu denga "org sebelah" menjerit
"mak!! Mak! sakit mak!! sakit mak!! aaaarrrrggghhhh!!!!"
lepas tu ita denga cam benda terjatuh... KETEPANG!!!!! ita rase yg jatuh tu tray alat² yg tajam² tu.. (pe benda tah namenyer)... pastu denga nurse tu marah...
"awak tu org Islam... cuba la baca ayat ape² ke... ni terjerit² tak tentu pasal!!!"
pastu tak denga dah org jerit²...ngeri seehhhh... kalau la ita denga jeritan tu sebelum bersalin, 4 sure ita pon menjerit... seb baik da sudah... da abes baca, ita tgk bidan tu... dok terbelek² sambil betulkan cermin mata die yg tebal tu... ita tanye kat die...
"da siap ke??"
boleh pulak die jawab
"yang mana ye yg saya belum jahit... tak nampak la pulak.."
ok!!! ape reaksi korang kalo kene cenggitu???? ita pon cakap...
"haa!! tak nampak???!!!"
pastu leh pulak die gelak... die cakap
"acah je... da sudah da.. saje je nak bergurau..."
adess... bidan ni leh plak buat lawak kol 5pagi ngan org yg baru bersalin... seb baik la ita ni baik... kalo tak, kaki ni da melayang da kat muke bidan tu... huhuuhuhu..

************************************
camne plak ek pengalaman bersalinkan anak pertama korang???

10 si cute memberi komen:

Salbiah bt Karim said...

hehe memang klakar la. sy plak time beranak anak 1st geram je nurse kat situ, dh le kena chicken pox time tu, demam menggigil 1 badan, 2 helai selimut pakai. nurse x kasi teran padahal rasa nk kuar sgt dh baby tu. doktor sorang je masa tu, tu yg x leh teran lg, kena tgu turn. anak 2nd plak alhamdulillah senang je. x sampai 1 jam kat spital dh bersalin.

Bai said...

pergh berpeluh bace entry kak ita...takottttttttttttttt

NOORWAHIDAH MOHD RIDZUAN said...

kita pun rsa klakar jgk msa nk bersalin, sebab takut kang msa nk meneran tu terberry ke terkencing ke kan..malu la. adoi.. sakit dekat 12 jam gak, tp laluannya x bukak jgk lagi, bukak ckit je. dlm hati x sabar2 nk kuarkan. rimas la kejap2 sakit..pas dh kuar mmg lega sgt2.dan mcm x caya je dh jadi seorang ibu.heaven betol. sedangkan dulu kta org yg plg takut dgr bab2 bersalin smpai x nk kawen!

Sidratul Muntaha said...

ahaha.
apelah..
mmg setahu ayu,takyahlah menjerit2 mcm org histeria.
ayu yg ceasar sebelum tu pun mmg dah sakit sgt kat tmpt jahit n contration tu pun nak tak nak kena thn.

Yan said...

kawan yan (seorang misi di wad bersalin) dah brainwash yan awal2.. ms nak bersalin jgn jerit2.. baca ayat2 & doa.. buang tenaga je menjerit..
tu pasal bile dah sakit.. yan cume mengerang2 jek.. yan tahan diri takmau mengadu2 sakit apelg menjerit macam ibu2 kat bilik sebelah2.. tp mmemang seriaula bile dengar org menjerit nak2 klu orang i***a..

yunz_02 said...

ohh ada bekapok dlm draft dh. nnt baca eh.. :D

skg dh blh ckp la.. "anak sy yg 1st tu kn.."

pastu consider lama x besalin ni kn aku mcm tkt plak weh :-S

Fieza79 said...

sakit bsalin pon cuma rintih2 pelan je takda nak raung kuat2 malu wehh...

tp dl nsb baik skt skjap je sbb kn ceaser pastu so tak rasa skt yg lama...huhuu..

ainazliena said...

k.aina anak 1st dok spital 5 hr..tlebey xcited..pastu trus fobia cos kena seluk,ctg..utk anak 2,3..slagi x sakit 5-5minit.sori ler nk g spital..tp ank yg brikutnyer..tak tahu lg ler..maklum ler pyakit keturunan ader...

~Siti Hajar~ said...

ada jgk perkara lucu dlm pgalam ita bsalin, kenangan tuh..

bday izzah 24 jun, anak sy Danial 23 jun, esok br nak celebrate, kalu dok dekat blh celebrate sekali nih..hehe

anyway, hpy belated bday izzah, semga jd anak yg solehah..

kak ina mail said...

first time memang cam tu.nervous.takut nak teran.takut terberak ngan terkencing.tapi sekarang dorang dah bagi ubat bagi berak dulu.akak dah serik semenjak last lahirkan firdaus.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

SAYANG KAMOO